نرگس

نرگس

یاداشت ها و نوشته های محمد ناطقی
نرگس

نرگس

یاداشت ها و نوشته های محمد ناطقی

افغانستان: کشمکش آمریکا وباکستان برسر گروه بی وطن

کشمکش آمریکا وپاکستان بر سر گروه بی وطن

 

 

جنرال بازنشسته پاکستانی آقای سعد می گوید که صلاح پاکستان دراین نیست که به خاطر یگ گروه بی وطن تروریستی "شبکه حقانی" با یگ کشور بزرگی مثل آمریکا خودرا درگیر نماید. منافع پاکستان درحسن رابطه تامین می شود. جنرال سعد با خبرگذاری رویتر گفته است ،این باور که آمریکا ییها افغانستان را ترک می کنند،سبب شده که مقامات پاکستان ،ازگروه حقانی حمایت نماید زیرا اعتقاد براین است که آمریکا ییها ازافغانستان بیرون می شود جنرال سعد خود ،درخارج شدن آمریکاییها ازافغانستان تردید ندارد اما می گوید آنها نباید خاطره منفی از پاکستان دردل داشته باشد.

رهبر این گروه بی وطن  سراج الدین حقانی درگفتگوی تلفنی با خبرگزاری رویتر،آمریکاییها را تهدید کرده وگفته است در صورت حمله آمریکا در وزیر ستان شمالی ،آنها با تلفات سنگینی روبرو شده وخسارات شان بشتر ازافغانستان خواهد بود.شبکه حقانی با اطمینان کامل ازادامه جنگ سخن می گوید جنرال سعد معتقد است که این شبکه بین ده تا پانزده هزار نیروی مسلح دارد. گروه حقانی متحدان پاکستانی را نیز باخود دارد .طالبان پاکستانی به رهبری حفیظ گل بهادر خان مستقر دروزیرستان شمالی ازهمکاران اصلی شبکه حقانی است که انتحاریون را با هم دیگر تبادله ومعامله می کنند .مایک مولن رییس ستاد مشترک ارتش امریکا معتقد است که گروه حقانی زیر نظر آی.اس.آی جنگ نیابتی را به نمایندگی استخبارات پاکستان ،علیه نیروهای آمریکا ، راه انداخته است. وی گفته است که اگر پاکستان جلو این گروه را نگیرد آمریکا مستقلانه وارد عمل خواهد شد مولن می گوید شبکه حقانی درسید آباد وردک درنهم ماه سپتامبر باکامیون پر ازمواد انفجاری به قرارگاه نظامی آمریکا حمله کرد وبیش ازصد نفر که 77نفر شان سربازان آمریکایی بود را ،زخمی کرد.وی می گوید اسناد وشواهد انکار ناپذیری وجود دارد که حمله به سفارت آمریکاودفتر مرکزی ناتو  در سیزدهم ماه سپتامبر درکابل کار گروه حقانی بود .حمله بر هتل انتر کانتی نانتال را درماه جون ،خانه فرهنگ بریتانیا را درماه اگست ، شبکه حقانی سازماندهی کرد . تمامی این اعمال تروریستی با همکاری آی.اس.آی صورت گرفته است .به دنبال اظهارات مایک مولن ، صدراعظم پاکستان درکابل گفت که آمریکا بدون پاکستان نمی تواند زندگی نماید خانم حناربانی خار درآمریکا نیز اعلام کرد که پاکستان کشور بسیار بزرگی است که ازدست دادن آن برای آمریکا دشوار است.

جدال وبحران سیاست آمریکاوپاکستان، شدت بی سابقه گرفته واکنوان تلاش هابراین استوار است که چه گونه به این بحران خاتمه داد.البته کارشناسان پاکستانی به شدت نگران تیره گی روابط بین دوکشورهستند. شخصیتها ی مثل جنرال سعد به رفتار پاکستان وحمایت ازگروه بی بنیاد وبی وطن مثل شبکه حقانی ، معترض است . مقامات پاکستانی دراسلام آباد نیز میزبان معاون صدر اعظم چین هستند آصف علی زرداری درگفتگو با این مقام بلند پایه چینی ، بحران بوجود آمده را مطرح ساخته . معاون صدر اعظم چین از ارتش پاکستان درمبارزه با تروریزم ستایش کرد. روزنامه "داون" پاکستان سخنان وی را به حمایت از سیاست ضد تروریستی ارتش پاکستان نقل قول کرده است .این گونه حمایت برای پاکستان ازطرف چین درشرایط دشوار فعلی بسیار مهم است وپاکستان به شدت به آن احتیاج دارد. روزنامه "داون" پاکستان نوشته است که یک هیئت از عربستان سعودی وارد اسلام آباد شده وبامقاما پاکستانی سرگرم مذاکره است گفته شده ماموریت هیئت، بررسی وضعیت شبکه حقانی است که درواقع عامل اصلی بحران می باشد. اما یک مقام دراردوی پاکستان این موضوع را ردکرده وگفته است که هیئت امنیتی ونظامی عربستان به خاطر هماهنگی مانورهای نظامی که قراراست برگزار شود ، وارد اسلام آباد شده است .آقای اسد بشیر سکرتر جنرال وزارت خارجه پاکستان با آقای کامرون مونتر سفیر آمریکا وارد گفتگو شده زیرا آقای مونتر به تازه گی  ازآمریکا برگشته . مذاکره باوی درکاهش تشنجات دپلماسی آمریکا وپاکستان می تواند مفید باشد. اشفاق کیانی رییس ستاد مشترک ارتش پاکستان ،سفر ازقبل برنامه ریزی شده خود را به انگلستان لغو کرد. دلایل بهم خوردن آن ،بحران موجود سیاسی بین دو کشور ،ذکر شده است البته پاکستان با بریتانیا قهر نیست ولی آقای کیانی به دلیل فشار های بیش از حد به اردو واستخبارات پاکستان ، لازم دیده که در پاکستان بماند چنانچه آقای یوسف رضا گیلانی صدر اعظم قدرتمند پاکستان ، سفر خود به آمریکا بمنظور شرکت درمجمع عمومی ملل متحد را کنسیل کرد ودلیل آن را بارانهای موسمی که خسارات فراوان به پاکستان واردساخته ، اعلام کرد امامی دانیم که لغو این گونه سفرهای برنامه ریزی شده ومهم دلایل سیاسی دارد. یک مقام اردوی پاکستان که نخواست نامش فاش شود گفته است که به هیچ صورت این خواست آمریکا برای پاکستان ،عملی نیست که به وزیرستان شمالی علیه جنگ جویان شبکه حقانی وارد جنگ شود اردوی پاکستان به این تن نمی دهد دلیل اینکه تمکین نمی کند این است که بخشهای بسیاروسیعی ازمرز مشترک افغانستان پاکستان را ،اردو کنترول می کند وما نمی توانیم جنگ دیگری را دروزیر ستان شمالی ، راه اندازیم . مفهوم این سخن این است که پاکستان هرگز نمی خواهد گروه حقانی را ازبین ببرد این گروه درواقع خط قرمز سیاست پا کستان شده . پاکستانیها حاضر است هر کاری را برای آمریکا درجنگ با القاعده انجام دهد چنانچه تا حالا دها نفر ازرهبران القاعده را دستگیر کرده، کشته ویا زنده تحویل آمریکا داده زیراپاکستانیها بین گروه های طالب والقاعده، تفکیک قائل شده والقاعده رادیگر لازم ندارد . اما گروه ملاعمر وشبکه حقانی را حریم مقدس خود می شمارد وانهارا برای استفاده درافغانستان نگاه می دارد زیرا تفسیر عمق استراتژیک دروجود آنها معنی دارد اما اتباع چچنی ،عرب،بنگه له دیشی ،ازبک ایرانی ترک، که اعضای القاعده هستند ، فاقد این خصوصیت می باشند.

درهمین اوضاع واحوال، پاکستان ماجرای های دیگری را نیز آفریده . حملات بیرحمانه راکتی برمناطق مسکونی شرق افغانستان آواره گی هزاران انسان بی گناه وخسارات جبران ناپذیر به روستانشینان فقیر ولایت کنر، نورستان ازجمله این شرارتها است . دراین میان دولت افغانستان موضع صبر تحمل را پیشه کرده. وبا سیاست منفعلانه خود ،جرئت وجسارت بشتری به اردوی پاکستان داده البته این دومین بار است که درسال جاری مردم ما درشرق افغانستان بمباران می شود.افغانستان به دلیل اینکه توازن سیاست خارجی خودرا به سود منطقه وبه زیان جامعه جهانی ،تغییر داده به جای موازنه مثبت در سیاست خارجی ،موازنه منفی را برگزیده، عکس العمل شفافی دربحران مبارزه با تروریزم بین پاکستان وآمریکا ، نداشته ویک نوع بی طرفی معنی دار را درقبال آن انتخاب کرده.

ولی جدال آمریکا با پاکستان به پایان می رسد شبکه حقانی وگروه ملاعمر به زعم پاکستانیها می تواند نقش مهمی را درآینده سیاسی افغانستان داشته باشد.ممکن است پاکستانیها قضیه را به این گونه خاتمه دهد و تعهد بسپارد که این گروه ها به منافع آمریکا ، صدمه ای وارد نکننداین تعهد می تواند قبل ازسال 2014 ویابعد ازسال 2014 بین پاکستان وامریکا ، صورت بگیردو به این ترتیب کشمکش بین آمریکا وپاکستان خاتمه یافته اما مصیبت درافغانستان ادامه یابد.

  

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد