نرگس

نرگس

یاداشت ها و نوشته های محمد ناطقی
نرگس

نرگس

یاداشت ها و نوشته های محمد ناطقی

آمدن و رفتن بما ربطی ندارد

آمدن و رفتن بما ربطی ندارد


شام گذشته دریک سفرغیرمنتظره آقای اوباما وارد افغانستان پایگاه بگرام شد. رییس جمهور آمریکا همراه با مشاوران ارشد شان وارد بگرام شد. وی دریک اقامت کوتاه سه ساعته سخنرانی نسبتا طولانی با سربازان آمریکایی در پایگاه بگرام داشت. وی با ستایش فراوان ازحضور وخدمت سربازان شان درافغانستان سخن گفت رییس جمهور آمریکا حضورهزاران دختردرمراکزآموزشی را میراث حضور سربازان آمریکایی در افغانستان دانست. آقای اوباما درمورد نیروهای امنیتی افغانستان گفت: بخش بزرگی از سربازان ما به خانه های شان برمی گردند و پایان سال 2014 جنگ افغانستان درواقع ختم جنگ نیروهای بین المللی درافغانستان هست و نیروهای افغانستان توانایی و ظرفیت تامین امنیت کشورشان را دارند این حاصل کار خستگی ناپذیر نیروهای ما در افغانستان بوده است. رییس جمهوراوباما به این مساله اشاره کرد که نیروهای افغانستان امنیت انتخابات 2014 را به خوبی گرفتند و این مساله توانایی نیروهای افغانستان را ثابت کرد. وی به این نکته اشاره داشت که یک بخش بزرگی از شما به خانه های تان برمی گردید. این بخش از اظهارات آقای رییس جمهور، نیت وی را نیز درمورد حضورنیروهای آمریکایی پس ازسال 2014 را نشان می دهد.رییس جمهورآمریکا دریک بخش ازسخنان خود با صراحت به این نکته اشاره داشت که رییس جمهور آینده افغانستان موافقت نامه امنیتی را امضا و چهارچوب حضور نیروهای آمریکا پس ازسال 2014 درافغانستان روشن می شود. وی دراین سخنرانی ازشکست القاعده و رهبری آن به دست نیروهای آمریکا سخن گفت و جریان طالبان را به شدت آسیب پذیر و تضعیف شده اعلام داشت. آقای او باما از حمایت دوام دار آمریکا به مردم و حکومت افغانستان سخن گفت.

این ها نکات عمده ای ازسخنان آقای اوباما در پایگاه بگرام بود. رسانه های کشور ازطریق سفارت آمریکا مطلع و در پایگاه آمریکا در بگرام حضور یافتند. دیشب تلویزیونهای کشور، مراسم سخنرانی رییس آمریکا در بگرام را به صورت زنده پخش کرد. گفته شده که جریان سفر رییس جمهور آمریکا دیر به اطلاع ریاست دفتر ازطریق سفارت آمریکا رسیده است و رییس جمهورآمریکا خواسته است که رییس جمهور کرزی درپایگاه آمریکا با وی ملاقات داشته باشد. آقای خرم گفت رییس جمهور در ملاقات رییس جمهور آمریکا در پایگاه بگرام نمی رود رییس جمهورکرزی آماده گی دارد که ازرییس جمهور آمریکا درارگ ریاست جمهوری به گرمی استقبال نماید. اما رییس جمهور آمریکا به ارگ ریاست جمهوری نیامد. گفته شده است که صحبت تلفنی با رییس جمهورکرزی داشته است. به این ترتیب آقای اوباما رییس جمهور آمریکا آمدن و رفتن. حال دلایلی این رویداد که با رییس جمهورکرزی ملاقاتی صورت نگرفت و نکات عمده ا ی که در سخنان رییس جمهور آمریکا وجود داشت را به بررسی می گیریم.

چرا  رییس جمهور آمریکا با رییس جمهورکرزی ملاقات نکرد؟

این پرسش بسیار مهمی است این مساله نشان می دهد که مناسبات دو رییس جمهور بیش از آن چیزی که فکرمی شد تیره و تار می باشد. این مساله درتاریخ افغانستان خیلی کم اتفاق افتاده است که رییس جمهور یک کشورخارجی در افغانستان بیاید و با رییس جمهورافغانستان ملاقات نداشته باشد کاریکه صورت گرفت. رفتار رییس جمهورآمریکا، حاصل یک سیاست کج دار مریض بین کابل و واشنگتن است. مناسبات رییس جمهورکرزی از مدتها هاست که با مقامات آمریکا ویران شده است اتفاق شب گذشته یک مساله ابتدایی و آنی نمی تواند باشد. مناسبات رییس جمهور افغانستان با آمریکا درپایان دور اول ریاست جمهوری و آغاز دور دوم ریاست جمهوری اش درسال 1388 به بد ترین صورتی تخریب شده است. نزدیکان رییس جمهورکرزی این رفتار را، برخواسته از دو مساله غرور بی جا و مسایل شخصی تلقی می کند. یک مقام خیلی نزدیک به رییس جمهورکرزی به من می گفت رییس جمهور در انتخابات 88 به این جمع بندی رسیده بود که آمریکا بخصوص حزب دموکرات مخالف وی می باشد وی تاکید داشت که رییس جمهورمعتقد است که آمریکا اصولا با ریاست جمهوری وی مخالف بود و نمی خواست به قدرت برسد. رییس جمهور کرزی این نوع رفتارها را مداخله آمریکا در امور افغانستان اعلام کرد.

 این مقام نزدیک به رییس جمهور مدعی است که رییس جمهور دراین جا مسایل شخصی خودرا برمسایل ملی ترجیح داد این شخصیت سیاسی که نمی خواهد نامش گرفته شود به شدت به موضع گیری رییس جمهورانتقاد دارد و به یک نحوی به رفتار امروز آقای اوباما صحه می گذارد. وی می گوید: رییس جمهور آمریکا هیچ دلیلی و وجه مشترکی با رییس جمهورکرزی ندارد و اصولا هیچ مساله قابل بحثی دو طرف برای گفتگو و گذاشتن روی میز نداشتند با این وضع  می خواهد برای چه ایشان را ببیند. گفته های این مقام نزدیک به رییس جمهورکرزی نشان می دهد که تمامی موضع گیریها و مخالفتهای حامد کرزی انگیزهای شخصی داشته است.

 بهر صورت ، دلایل و استدلال وی را چه  قبول داشته باشیم و یانه ، موضع و مخالفت رییس جمهور کرزی نسبت به آمریکا درطی سالهای اخیرزمامداریش بسیار تیره تار وبهم ریخته است. رییس جمهور دقیقا به اهدافی حمله ور شد که برای آمریکاییها بسیارسخت تمام می شد اولین اشکال و اعتراض زیرسوال بردن ماموریت نیروهای آمریکایی در افغانستان بود. رییس جمهور در دور دوم از ریاست جمهوری خود به این مساله تاکید داشت که حضورنیروهای آمریکایی در افغانستان برای چه هست؟ آنها اگر می خواهند تروریستها را بکشند تروریست در آن سوی خط دیورند مستقر است در قریه ها ی افغانستان ما تروریست نداریم اینکه نیروهای آمریکایی در افغانستان می جنگند و یا خانه های مردم را تلاشی و تفتیش می کند این کار برخلاف مصالح ملی ما است من نمی گذاریم این کارها صورت بگیرد ماموریت جنگی آنها سبب گردیده که مردم بیگناه ما کشته شود بمباران آنها سبب مرگ کودکا و زنان ومردان بیگناه افغانستان شده است. رییس جمهور به همین دلیل با عملیات شبانه به مخالفت برخواست و عملیات روزانه ارتش آمریکا را زیر سوال برد رییس جمهور به نیروهای افغانستان دستورداد که نیروهای افغانستان حق ندارند که درجنگ با طالبان از نیروهای آمریکا کمک بگیرد.

 درکناراین مسایل اختلاف عمده ای دیگری که بین رییس جمهورکرزی و آمریکا پیش آمد مساله زندانیان بگرام بود استدلال آمریکاییها این است که این مجموعه که دست گیرشده اند درعملیات جنگی درعملیات شبانه و درمیدانهای جنگ دستگیرشده اند و اینها آدم های خطرناکی هستند که آزادی آنها مایه نگرانی سربازان آمریکا و سبب جنگهای خونین و حملات تروریستی می شوند اما استدلال رییس جمهور تاکید بر بی گناهی زندانیان بگرام بود رییس جمهور برخلاف آمریکا اصرارداشت که تمامی زندانیان بگرام باید آزاد شوند و ایشان کمیته ویژه ای را موظف کرد که دوسیه های زندانیان بگرام را بررسی نماید و کمیته بررسی کرد و درنهایت بخش بزرگی از زندانیان بگرام را آزاد کرد این مساله برای آمریکا بی نهایت تلخ تمام شد و یک نوع اهانت و تحقیر سربازان آمریکایی درانجام ماموریت شان محسو ب می شد. تحقیر به این معنا که رییس جمهورکسانی را آزاد می کند که قاتل سربازان آمریکایی در جنگ بوده است.

رد موافقت نامه امنیتی اوج اختلافات کابل و واشنگتتن

این مساله هم یکی از جنجالی ترین صورت مناقشات افغانستان و کابل است. نوزده ماه گفتگو بین هیئتهای دو طرف انجام شد رییس جمهور در جریان مباحثات اشکالات زیادی به محتوای توافقنامه را داشت ولی سرانجام سند تهیه گردید اما رییس جمهور امضای آن را منوط ساخت به جرگه مشورتی. جرگه تشکیل شده با چهار روز بحث سرانجام جرگه مشورتی، امضای سند همکاریهای امنیتی را مورد تایید قرارداد و از رییس جمهور خواست که درطی یک ماه آن سند را امضا نماید ولی رییس جمهور نه تنها موافقتنامه را امضا کرد بلکه چندین شرط را روی آن گذاشت که این مساله برای آمریکاییها بسیار گران تمام شد. یگانه موضعی که آمریکا گرفت این بود که هیچ گونه مباحثه و گفتگوی دیگری روی موافقتنامه صورت نمی گیرد. تمامی کمکهای جامعه جهانی متوقف و مرتبط می شود به امضای سند همکاریهای دفاعی و امنیتی. آقای اوباما دیشب درسخنرانی بگرام به این نکته اشاره داشت که سند همکاری بین آمریکا و افغانستان با رییس جمهور منتخب امضا می شود. قریب به شش ماه است که آمریکا از امضای سند با رییس جمهورکرزی مایوس شده است و درسه ماه اخیرهم بارها اعلام داشته است که سند را با رییس جمهورآینده افغانستان امضا می کند. موافقتنامه امنیتی و دفاعی درحقیقت چهارچوب حضور نیروهای آمریکایی را در افغانستان پس ازسال 2014 تعریف و تعیین می کند. در حال حاضر دو تهدید عمده افغانستان را تهدید می کند یکی بحران دپلماسی که نتیجه آن را درشب گذشته دیدیم و دیگری بحران مالی بانکهای افغانستان شامل لیست سیاه به دلیل پول شویی و فساد شده است. امروز داکترعبدالله درمراسم پیوستن محمود کرزی به این مساله اشاره کرد و مسوول آن  وزراء حامی تحول و تداوم را دانیست. وی گفت حکومت آینده بانکهای فاسد و تحریم شده و خزانه خالی را تحویل می گیرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد